Tisková zpráva 28.1. 2009: Manželství není tvořeno velkými gesty…

  • 20.1.2009
Národní týden manželství 2009
celonárodní kampaň na podporu manželství
ve valentýnském týdnu 9.-15.2. 2009
 
 
Tisková zpráva
28. ledna 2009
K okamžitému zveřejnění
 
Manželství není tvořeno velkými gesty,
říká pražský primátor Pavel Bém
 
valentýnský týden na podporu manželství odstartuje tisková konference pod záštitou ministra Petra Nečase
 
V pondělí 9. února 2009 bude od 10.30 hodin tiskovou konferencí pod záštitou ministra Petra Nečase zahájen další ročník Národního týdne manželství v České republice. Tisková konference se bude konat v budově Ministerstva práce a sociálních věcí (Na Poříčním právu 1/376, Praha 2), ve Skleněné hale ve 2. patře.
Sliby nejsou chyby
„Závazek vůči partnerovi čím dál více ustupuje důvodům proč jej porušit.Důvěra je přitom klíčovým faktorem nejen v ekonomické krizi, ale i v krizích, kterými občas prochází každé manželství.“, uvedl Jan Frolík – tiskový mluvčí NTM. Letošní NTM se chce vážnou i humornou cestou vrátit k hloubce smyslu závazků a slibů, kterými manželství začíná a které je drží ve zlých i dobrých časech.
K jeho mottu Sliby nejsou chyby a na podporu manželství promluví zástupci z řad politiků, soudců, psychiatrů i církví. Svou účast přislíbili europoslankyně MUDr. Zuzana Roithová, MBA., prof. MUDr. Michal Hrdlička, CSc., přednosta Dětské psychiatrické kliniky, Mgr. Martina Chlupáčková, místopředsedkyně Okresního soudu v Jihlavě, senátorka Ing. Ludmila Millerová a Mgr. Jiří Unger, prezident Evropské evangelikální aliance.
Manželství není tvořeno velkými gesty
Ve svém vyjádření pro NTM pražský primátor uvedl: „S manželkou Radmilou jsme svoji 21 let, máme spolu dva syny a manželství bych lidem určitě doporučil. Jsem zastáncem konceptu tradiční rodiny. Nejsem právě příznivcem filozofie, že manželství je zbytečná instituce. Tvrdím, že má svůj nezaměnitelný psychologický a vlastně i politický a ekonomický smysl. Konečně říká se, že základem státu je rodina. Svou řekněme biologickou úlohu sice do jisté míry ztratila – dítě lze skutečně mít i v nesezdaném svazku – nicméně věřím tomu, že manželství hraje zásadní roli v psychologii lidí – dává jim pocit zodpovědnosti, jistoty, důvěry, určité soudržnosti. Za klíčovou věc pro úspěch manželství považuji nepochybně důvěru a trpělivost a také značnou dávku tolerance a osobní disciplíny. Je nutné si uvědomit, že lidé i vztahy se vyvíjejí, že zamilovanost jednou pomine a že šťastné manželství není tvořené velkými gesty, ale naopak trpělivou spoluprací a tolerancí.“
  Posláním NTM je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru. Iniciativa Národní týden manželství, která původně vznikla ve Velké Británii, se dnes rozšířila i do dalších evropských zemí, jako je Švýcarsko, Německo, Holandsko, Irsko, Maďarsko a představuje v současnosti jednu z největších občanských aktivit na podporou manželství. V ČR se koná již potřetí.
Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícečat, Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.
Více o NTM a informace o vybraných akcích naleznete na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz
KONEC

 

Pro další informace kontaktujte:

 

RNDr. Jan Frolík,
tiskový mluvčí Národního týdne manželství
Mobil: 602 200 159
Petr Činčala, PhD.,
Koordinátor Národního týdne manželství
Mobil: 777 815 481