TZ NTM 2: Zahoďte klíč – valentýnský happening v týdnu manželství

  • 2.2.2012

Tisková zpráva

3. února 2012
K okamžitému zveřejnění

Zahoďte klíč – valentýnský happening v týdnu manželství

Už šestým rokem bude ve valentýnském týdnu probíhat Národní týden manželství. Organizátoři této iniciativy, která se bude konat pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcová, tentokrát pozvali všechny páry, aby společně „zahodili klíč“.

Happening „Zahoďte klíč“ spočívá ve vyhrazení jednoho mostu v každém městě pro milence a manžele, aby zde mohli jako výraz své věrnosti a lásky zavěsit na zábradlí visací zámek se svými jmény, zamknout a klíč hodit do řeky.

Takový most se zámky zamilovaných mají již například v Děčíně nebo v Praze na Kampě, kde je most zamilovaných nad Čertovkou u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna. Na Valentýna 14. února 2012 pojmenují názvem Most lásky lávku přes Ohři v Sokolově a její zábradlí město upraví pro partnerské petlice věrnosti. Další happeningy se uskuteční v Ostravě a dalších místech České republiky.
Tradice zámků zamilovaných má své kořeny snad v básni spisovatelky Desanky Maksimovičové – Modlitba za lásku, která byla inspirována příběhem učitelky Nadi a vojáka Relji ze srbského městečka Vrnjačka Banja. V lázeňském parku Vrnjačkej Banji mají dodnes Most lásky ověšený visacími zámky. Hlavním zdrojem této tradice je ale italský spisovatel Federico Moccia, který ve své knize „Chci tě“ (Ho voglia do Te) popisuje zamilovaný pár, který svou lásku stvrzuje společným připevněním visacího zámku řetězem na zábradlí starobylého mostu Milvio v Římě a hozením klíče od zámku do Tibery. Romantický příběh zaujal mladé italské milence, kteří po vzoru románových hrdinů začali na zábradlí mostu Milvio zavěšovat visací zámky se svými jmény. Dnes takové mosty najdeme po celé Evropě – v Paříži, Florencii, Moskvě nebo Kolíně nad Rýnem.

Ing. Mgr. Marie Nováková, odborná poradkyně a členka přípravného týmu NTM k happeningu řekla: „Přidejte se k mnoha dalším párům a zahoďte klíč. Láska na celý život není utopie. Trvalá láska existuje. Zahoďme klíč k pochybnosti. Rozhodnout se pro druhého vyžaduje statečnost. Za rozhodnutím k lásce na celý život stojí zralé osobnosti partnerů. V happeningu Zahoďte klíč se mnoho zamilovaných, partnerských dvojic, manželských párů symbolicky znovu vydá na cestu k lásce bez zadních vrátek. Zahodí klíč od zámku, který spojuje naše ruce, naše kroky, naše srdce, proto aby si zůstaly oporou pro dny světla i tmy, abychom byli partnery do mrazu i deště.“

Týden manželství 2012 se tentokrát různými způsoby soustředí na porozumění mezi mužem a ženou a obohacení jejich vzájemnou rozdílností. Jeho letošním mottem je „Rozumíme si? – cesty k lepší komunikaci v manželství“. Program NTM bude slavnostně zahájen v pondělí 13. února tiskovou konferencí od 10:30 hodin Poslanecké sněmovně parlamentu ČR. Národní týden manželství začal v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 14 zemích na světě.
KONEC

Pro další informace kontaktujte:
Petr Činčala, PhD., Koordinátor Národního týdne manželství
Mobil: 777 815 481

Jan Frolík, tiskový mluvčí Národního týdne manželství
Mobil: 602 200 159
info@tydenmanzelstvi.cz
www.tydenmanzelstvi.cz

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru.

Partnery Národního týden manželství jsou:

Mediální partner: ČRo 6
Mediální partner: Týdeník Naše rodina
ACER – Asociace Center pro rodinu
ACET (Sdružení pro péči, vzdělání a vyučování o AIDS)
Advent-Orion
Aperio
Asociace manželských a rodinných poradců
AZ Rodina.cz
Brána – misijní středisko
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Časopis Děti a my
Časopis Psychologie Dnes
Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
Etické fórum ČR
GENEA – sdružení pro rodinu o.s.
KC Sion
Konzervativní listy
Křesťan Dnes
Křesťanská knihovna Praha, o.p.s.
Křesťanský klub maminek
MaMiMo CZ
Maranatha, o.s.
Mařinka.cz
MC Pumpin, o.s.
Město Jablonec nad Nisou
Město Sokolov
Nadace Naše dítě
Nadace Terezy Maxové
Nadační fond PhDr. Jiřinky Prekopové
Návrat domů
Novy život – FamilyLife
OMAR (Odbor pro manželství a rodinu Církve bratrské)
Paulínky
Rodinné centrum Emanuel
Rodinné centrum Heřmánek, o.s.
Rodinné centrum Paleček a Andílek
Rodinné centrum Studánka
Samuel
Sdružení Salesiánů spolupracovníků
Síť mateřských center v České republice
Soft Education
Společnost pro podporu rodiny
Stránky pro živou rodinu
Svatba.cz
Svět svateb.cz
Trans World Radio
TV Noe
Vztahové a výchovné poradenství
YMCA Setkání
YMCA Živá rodina
YWAM

V roce 2010 se k NTM připojila města Jablonec nad Nisou a Cheb, v roce 2012 se připojuje město Sokolov. Záštitu nad konáním Národního týdne manželství převzala i Stálé komise pro rodinu PSP ČR a iniciativu podpořila i Ekumenická rada církví a Česká evangelikální aliance.