TZ NTM 2: Manželství není jen papír

  • 7.2.2014

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek podpořil svým prohlášením letošní Týden manželství

Národní týden manželství 2014 bude oficiálně zahájen 10. února 2014 v 10:30 hodin tiskovou konferencí na Ministerstvu práce a sociálních věcí pod záštitou náměstka ministryně práce a sociálních věcí pana Jana Dobeše.

Na tiskové konferenci promluví Mgr. Jan Dobeš náměstek ministryně práce a sociálních věcí ČR, JUDr. Daniela Kovářová, advokátka, pedagožka, šéfredaktorka časopisu Rodinné listy, bývalá ministryně spravedlnosti, Prof. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, Ph.D., dr.h.c., psychiatr, teolog, pedagog a spisovatel, Ester Janečková herečka a moderátorka, Ing. Lubomír Ondráček pastor Křesťanského společenství Praha, předseda Křesťanské misijní společnosti, a RNDr. Jan Frolík, CSc. tiskový mluvčí NTM.

Svou podporu NTM vyjádřil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek:
“Národní týden manželství považuji za velmi užitečnou aktivitu. Obzvláště v době, kdy institut manželství prochází asi největší krizí v naší historii. Téměř polovina dětí se rodí mimo manželství a polovina manželství se rozvádí. Přitom právě manželství je osvědčené a statisticky nejlepší prostředí pro soužití muže a ženy, ale i pro výchovu dětí. Naše místní organizace KDU-ČSL Náchod má již několik let Lidový ples v době okolo NTM. Proto již několikrát v rámci naší podpory této vaší aktivity novomanželům, resp. novomanželkám, dáváme kytičku, popř. perníková srdce a třem nejstarším manželským párům v sále dort. Je to drobnost, ale potěší.

K manželství patří i překonávání překážek, vlastních mylných představ o tom druhém, odpouštění, velkorysost a především láska. Ta má mnoho forem a i v průběhu vztahu se mění. Nikdo z nás dokonalý není, ale láska ano.

A právě manželství je určitým závazkem. Ať je pro někoho svátostí, smlouvou nebo slibem. Manželství není jenom papír. Protože kdyby tomu tak skutečně bylo, opravdu by smysl nemělo. A ono má. Protože vstoupit do manželství znamená vstoupit na dobrodružnou a neodhadnutelnou cestu, která je plna nejistot a nástrah. Je však také bezpečným přístavem a pevností před chybami nás samých. Pokud si je jsme ochotni připustit a druhý se je schopen s nimi smířit. Protože kdo si myslí, že druhého změní, předělá či manželstvím přemění na jiného člověka, pak má mylnou představu o manželství i o člověku samotném. Včetně sebe samého.“

Organizátoři NTM pro rok 2014 zvolili motto „Ohromné maličkosti aneb malé kroky k velkým vztahům“. Jeden z řečníku NTM 2014 psychiatr, teolog, pedagog, spisovatel Max Kašparů ve své knize O bludných kruzích a bludných kamenech, na otázku „O čem je lidský život?“ napsal: „Existuje jedna společná odpověď pro všechny obyvatele naši planety: Lidský život je o vztazích.“ A tyto vztahy se tvoří z tisíců maličkostí a drobných projevů důvěry a lásky. I o tom bude už osmý ročník Národního týdne manželství.

KONEC

Pro další informace kontaktujte:
Petr Činčala, PhD., Koordinátor Národního týdne manželství
Mobil: 777 815 481

Jan Frolík, tiskový mluvčí Národního týdne manželství
Mobil: 602 200 159
info@tydenmanzelstvi.cz
www.tydenmanzelstvi.cz

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru. Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 21 zemích světa.

Partnery Národního týden manželství jsou:

Mediální partner: Týdeník Naše rodina
ACER – Asociace Center pro rodinu
ACET (Sdružení pro péči, vzdělání a vyučování o AIDS)
Advent-Orion
Aktivně životem, o.p.s.
Aperio
Asociace manželských a rodinných poradců
AZ Rodina.cz
Brána – misijní středisko
BTM
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
CEPONA
CEVAP
Časopis Psychologie Dnes
Časopis Rodinné listy
Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
Elegance in detail
Etické fórum ČR
Federace rodin
GENEA – sdružení pro rodinu o.s.
HopeTV
Institut Williama Wilberforce
KC Sion
Konzervativní listy
Křesťan Dnes
Křesťanská knihovna Praha, o.p.s.
Křesťanský klub maminek
MaMiMo CZ
Maranatha, o.s.
Mařinka.cz
Mateřské Centrum Karlovy Vary, o.s.
MC Korálek
MC Pumpin, o.s.
Město Jablonec nad Nisou
Město Třebíč
Nadace Naše dítě
Nadace Terezy Maxové
Nadační fond PhDr. Jiřinky Prekopové
Návrat domů
Nový život – FamilyLife
Občanské sdružení Jeden Domov
OMAR (Odbor pro manželství a rodinu Církve bratrské)
Paulínky
Rodiče – Evropský rodinný měsíčník
Rodina ve Zlíně
Rodinné centrum Emanuel
Rodinné centrum Heřmánek, o.s. Heřmánci
Rodinné centrum Paleček a Andílek
Rodinné centrum Studánka
Samuel
Sdružení Salesiánů spolupracovníků
Síť mateřských center v České republice
Soft Education
Společnost pro podporu rodiny
Spolek pro obnovu venkova
Stránky pro živou rodinu Evy Labusové
Stridavka.cz
Svatba.cz
Svět svateb.cz
Trans World Radio
TV Noe
Unie otců
Vztahové a výchovné poradenství
WFWPI
YMCA Setkání
YMCA Živá rodina
YWAM
Život víry

K NTM se postupně připojila města Jablonec nad Nisou, Cheb, Třebíč, Sokolov, Tovačov, Karlovy Vary, Tišnov, Hronov, Mladá Boleslav, Náchod a Třinec. Záštitu nad konáním Národního týdne manželství převzala i Stálé komise pro rodinu PSP ČR a iniciativu podpořila i Ekumenická rada církví a Česká evangelikální aliance.