Ovlivňuje vzdělání délku manželství? – 3. TZ k NTM 2020

  • 11.2.2020

 
 

Tisková zpráva

10. února 2020

Začal 14. ročník Národního týdne manželství

 

Tiskovou konferencí v Senátu Parlamentu ČR byl zahájen 14. ročník Národního týdne manželství, který probíhá od 10.-16. února s mottem Manželství v síti.  Po celé České republice proběhne více než 150 akcí, přednášek, kurzů a happeningů zaměřených na manželství, vztahové dovednosti a témata spojená s hlavním tématem letošního NTM.

Senátorka Mgr. Šárka Jelínková, členka Ústavně-právního výboru a členka Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury, která přebrala záštitu nad letošním ročníkem NTM, poukázala na snahy zakotvit a posílit na ústavní úrovni zákonnou ochranu manželství, protože je pro fungování společnosti a výchovu dětí natolik důležité, že si zaslouží právní i symbolickou podporu. 

Sociolog Petr Fučík z Ústavu populačních studií FSS MU v Brně se naopak postavil proti fake news, že se u nás rozpadá téměř 50% manželství, což je médii často reprodukovaný údaj. Jak vypadá rozvodovost, když se podíváme na skupinu všech prvních manželství uzavřených v ČR například v roce 1995 (2000 a 2005) a budeme je sledovat do roku 2015? Zjistíme, že za tu dobu se rozvedla necelá třetina uzavřených sňatků. Číst dál…