úvod > Ročníky > 2010 > Ohlasy > Tisková zpráva partnerů NTM v Chebu:

Tisková zpráva partnerů NTM v Chebu:

Připravte se na Valentýna Národním týdnem manželství!
Motto: V bohatství i chudobě!
Čtvrtý ročník Národního týdne manželství připadá na valentinský týden 8. - 14. února. V této době se budou v desítkách českých měst konat aktivity ukazující na to, že romantika a manželství patří dohromady. Národní týden manželství chce vyzvat manželské páry, aby pomohly vyvrátit mýtus, že manželství a věrnost znamená konec romantiky a dobrého sexu.
„Osobně mám silný vztah k rodině,“ vyjadřuje se Jan Fischer, předseda vlády České republiky k Národnímu týdnu manželství. „Beru ji jako nezákladnější věc. Když ji ztratíme, tak se můžeme jít klouzat. A to říkám i přesto – nebo možná právě proto, že jsem se jednou rozvedl…“
Připojuje se i Chebsko!
Národní týden manželství představuje v současnosti jednu z největších občanských aktivit na podporu kvality vztahů v české společnosti. Celostátně ji zaštituje liberecké sdružení Centrum Generace, o. s. a podporují rozmanité organizace a samozřejmě regiony.
„Na Chebsku se k iniciativě připojují křesťané v rámci své spolupráce ve společenství křesťanských církví Chebska zvaném Ekumena(www.ekumena.farnostcheb.cz) a Mateřské centrum Klubíčko (www.klubicko.cz), které je členem Sítě mateřských center ČR, jež jsou též partnery projektu,“ říká Petr Hruška, katolický kněz a koordinátor Týdne manželství za chebskou Ekumenu.
Záštitu nad chebským Týdnem manželství převzal starosta města Cheb Jan Svoboda. „Cítím, že je potřeba podpořit takovou akci, protože manželství má daleko větší hodnotu než mu běžně přikládáme,“ říká Jan Svoboda. „Jde o vztah dvou lidí. Nevidím to jako smlouvu či závazek, ale jako svazek dvou duší, mysli a odevzdání se jeden druhému.“
„Na co se mohou Chebané těšit? Třeba na sérii pěti filmových večerů mapujících manželskou tematiku ve filmu od chladného Severu (Lars von Trier, Ingmar Bergman), přes vášnivou Francii (François Truffaut) až po horký Jih (Federico Fellini, Michelangelo Antonioni),“ dodává Petr Hruška.
Hana Šnajdrová z Mateřského centra Klubíčko doplňuje: „Děti z Klubíčka svůj Týden manželství zahájí již o den dříve „trpasličí svatbou“ v rámci chebského masopustního průvodu, jejich maminky si pak o manželství budou povídat na svém středečním setkání.“  A křesťané? „Ti si pak své masky nasadí na masopustním reji další sobotu“, s úsměvem doplňuje Hruška.
Jak vyplývá z podrobného programu ‚chebské verze‘ nazvané TÝDEN MANŽELSTVÍ, který naleznete na stránkách www.tydenmanzelstvi.farnostcheb.cz, celý týden bude v Chebu zahájen v neděli 7. 2. od 15 do 18 hod. rodinným filmovým odpolednem u baptistů v Libušině ulici (Bude manželství hlavních hrdinů filmu Fireproof skutečně „ohnivzdorné“?) a v neděli 14. 2. zakončen přednáškou psychologa a manželského poradce Jeronýma Klimeše s následnou prací a vzájemným žehnáním ve skupinách (tamtéž ve stejný čas).
Kontakty:
Mgr. Petr Hruška, 608 656 557, ekumena@farnostcheb.cz, koordinátor Týdne manželství za Ekumenu
Hana Šnajdrová, 776 204 962, mcklubicko@seznam.cz, Mateřské centrum Klubíčko Cheb
V BOHATSTVÍ I V CHUDOBĚ (další podrobnosti k Týdnu manželství)
„Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny,“ dále upřesňuje smysl této po celém světě rozšířené iniciativy Petr Hruška. „Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru.“ (více viz www.tydenmanzelstvi.cz)
Pošlete romantické chvilky vašeho manželství…
„Romantika je více než zamilovanost, něha a objetí,“ říká mluvčí Národního týdne manželství Jan Frolík. „Chceme vyzvat české manželské páry, které jsou zcela přirozeně romantické, aby nám do 14. 2. na adresu info@tydenmanzelstvi.cz zaslaly ty nejromantičtější momenty svých manželství, z nichž pak vybereme deset nejlepších. Takže pokud je váš partner nenapravitelně romantický, napište nám kdo, proč, co, kde a kdy.“
Máte už dost amerických komerčních filmů „made in Hollywood“?
Zvolte jeden z Georgie!
Na zahájení chebského Týdne manželství, v neděli 7. února, se v rámci „rodinného filmového odpoledne“ bude promítat film Fireproof (Ohnivzdorný;www.fireproofthemovie.com). „Jde o unikátní film o tom, jak pozitivně řešit manželskou krizi na motivy knihy Výzva lásky (The Love Dare; www.thelovedare.com) od Stephena a Alexe Kendrickových,“ komentuje Petr Hruška, který pro potřeby zdejší Ekumeny a za pomoci studentů zpracovává pracovní překlad celé knihy z angličtiny.
O čem film ve zkratce je? Hlavní postava filmového příběhu, kapitán Caleb, ve své profesi hasiče velmi poctivě žije podle staré hasičské zásady: ‚Nikdy neopouštěj svého partnera, když zaostává.‘ Doma, uprostřed ochlazujících se vztahů svého manželství, však žije podle svých vlastních pravidel. Když je už rozvod na spadnutí, Calebův otec přesvědčí svého syna, aby se ještě pokusil o jeden 40denní experiment… o jakousi „výzvu lásky“…
Natočení tohoto podnětného snímku s amatérskými herci produkoval Sherwoodský baptistický sbor v Georgii. S ním souvisí též i výše zmíněná kniha Výzva lásky, která se ve světě stala bestsellerem – k dnešnímu dni bylo prodáno již přes tři miliony výtisků a dalších tři a půl milionu je v tisku. Ta je koncipována jako čtyřicetidenní pouť, vedoucí k novému odkrytí moci bezpodmínečné partnerské lásky. Každý den této cesty je diskutován určitý jedinečný aspekt lásky, každý den je čtenář vyzván udělat něco velmi konkrétního pro svého partnera a každý den je v knize místo pro vaše vlastní poznámky zachycující to, co jste se o sobě, o druhém či o lásce samotné ten den dozvěděli a co momentálně prožíváte. V duchu této knihy se ponese také beseda po projekci filmu.
Věrnost je pro 71 procent Čechů důležitější než sex
Podle výzkumu brněnské Masarykovy univerzity a společnosti SC&C citovaného na webových stránkách NTM (www.tydenmanzelstvi.cz) je pro obyvatele České republiky v manželství nejdůležitější věrnost a sex. Z výzkumu, kterého se v roce 2008 zúčastnilo celkem 1821 respondentů, vyplynulo, že pro 71 procent Čechů je v manželském svazku věrnost velmi důležitá a pro dalších 26 procent spíše důležitá. Dobré sexuální soužití považuje za velmi důležité 62 procent lidí a 34 procent za spíše důležité.
„Vztahy nejsou jednoduché, není to čítanka, nejsou dopředu jasně dané, vždycky se dostanete do krizí, ale tím spíše si uvědomíte, jaká hodnota je ta zásadní. A tou je pro mě rodina,“ uzavírá premiér Jan Fischer.
Konkrétní akce, termíny a místa konání Týdne manželství na Chebsku najdete na webových stránkách www.tydenmanzelstvi.farnostcheb.cz. Informace o celostátní iniciativě Národní týden manželství a jejích mezinárodních souvislostech pak naleznete na www.tydenmanzelstvi.cz.

Tiskovou zprávu zpracovala 2. února 2010 tisková mluvčí Týdne manželství
Jana Kofránková, DiS., tel. 777 118 183, jana.kofrankova@medialnicentrum.cz