Otestujte si své manželství

  • 9.2.2017

Krátký kvíz pro páry v rámci Národního týden manželství 13.-19.2. 2017.

Manželství není zkouška nebo test, u kterého uspějeme nebo propadneme. Jde o neustálý proces vzájemného poznávání, kdy se učíme překonávat své odlišnosti i nedokonalosti, aby náš vztah získal hloubku a intimitu. Manželství není ani soutěž, kde by jeden mohl vyhrát na úkor druhého. Nemůže nikdy fungovat na principu účetnického má dáti/dal.

Přesto má smysl se občas zastavit a podívat se, jak na tom v našem vztahu jsme. Zveme vás proto, abyste si v rámci Valentýnského týdne, kdy probíhá i Národní týden manželství, udělali krátký test, který vám může pomoci:

• zjistit v jakých oblastech si rozumíte nejlépe,

• najít oblasti, kde se neshodnete a potřebujete v nich najít nějaký kompromis,

• odhalit problémy, o nichž se vám nedaří komunikovat, i když víte, že byste měli.

Níže najdete seznam oblastí, které mohou být inspirací pro hlubší rozhovor s vaším partnerem.

Na škále od 1–10 (1 nejhorší, 10 nelepší) zadejte číslo, které nejlépe vystihuje vaši spokojenost v manželství v následujících oblastech:

1. Sdílené hodnoty _____

2. Závazek a vzájemná oddanost   _____

3. Schopnost komunikovat _____

4. Schopnost řešit konflikty _____

5. Intimní život/Sexualita _____

6. Duchovní život/Víra _____

7. Nakládání s penězi _____

8. Ocenění/Pozornost _____

9. Životní styl_____

10. Odpočinek _____

11. Proces rozhodování _____

12. Rodičovství _____

13. Péče o domácnost a rozdělení rolí _____

14. Zaměstnání   _____

15. Vyvážené využití času _____

Celkové skóre: _____

Protože se nejedná o test, ale spíše o mapu, kterou můžete použít k dalšímu rozhovoru, nikdo nečeká, že dosáhnete 100 %. Pokud se vaše hodnocení u jednotlivých oblastí pohybuje mezi:

8-10: Jste v této oblasti vašeho vztahu celkem spokojeni. Může to být proto, že jste celkově optimističtí a pohodoví nebo jste na svém manželství cíleně pracovali.

4-7: Manželstvím tak nějak proplouváte a možná jej ani moc neřešíte nebo se vyhýbáte konfliktním tématům. Je také možné, že máte naopak vysoká očekávání a jste ve svém hodnocení spíše přísní.

1-3: Jste s touto oblastí vašeho manželství docela nespokojení. Možná by stálo za to najít si s vaším partnerem čas jen ve dvou a při dobré večeři si o této oblasti popovídat.

Další cestou, jak zjistit, na jakou oblast vašeho manželství se potřebujete společně zaměřit, je srovnat svoje skóre s výsledky vašeho partnera. Pokud se vaše skóre u dané oblasti liší více než 3 body, možná by stálo za to se pobavit o tom, proč.

Pokud je celkové skóre u vás obou:

100 + Můžete na sebe být pyšní, ale neusněte na vavřínech, manželství prochází různými fázemi i zkouškami.

75-99 Váš vztah je v docela dobré kondici a dokážete se zaměřit na oblasti, kde můžete vaše manželství posunout dál. Tak jen do toho.

50-74 Asi si toho potřebujete mezi sebou probrat víc. Nebo je jeden z vás ve vztahu mnohem méně spokojený. Je-li to tak, proč a co s tím můžete udělat?

15-49 Vypadá to, že máte v manželství větší trable. Nevěšte ale hlavu, i jen fakt, že jste vyplnili náš kvíz, znamená, že jste to nevzdali a že chcete ve vašem manželství změnu. Dokud je vůle na obou stranách, je snazší udělat alespoň dílčí kroky kupředu. Nebojte se vyhledat pomoc páru, kterému důvěřujete, manželského poradce nebo si najděte kurz, kde budete mít čas otevřít témata, která jsou pro vás bolestivá nebo na ně v běžném provozu není čas. Nevzdávejte to, váš vztah za to stojí.

Pokud vás zajímají přednášky a programy o manželství ve vašem okolí, podívejte se na seznam aktivit v rámci Národního týden manželství na webu www.tydenmanzelstvi.cz .
Již jedenáctý ročník Národního týdne manželství ponese motto „Recept na dobré manželství“. Celý týden, během něhož budou opět probíhat desítky akcí po celé České republice, zahájí tisková konference 13. 2. 2017 v 10:00 na půdě Poslanecké sněmovny. Záštitu nad Národním týdnem manželství a celou tiskovou konferencí pak převzal ministr zemědělství a poslanec Parlamentu ČR za KDU-ČSL Ing. Marián Jurečka.

NTM je příležitostí, kdy se páry mohou inspirovat, jak ze svého dobrého manželství udělat ještě lepší nebo, pokud je to třeba, obnovit to, co se časem ve vztahu vytratilo.  Je iniciativou, která spojuje celou škálu organizací, jednotlivců, odborníků, měst i církví, které již v minulých letech na oslavu manželství a pro jeho podporu zorganizovali stovky akcí po celé České republice.

KONEC

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com

Pro další informace kontaktujte:

Petr Adame, koordinátor NTM
Telefon: 605 874 765
Email: adame@tydenmanzelstvi.cz

Mgr. Jiří Unger, tiskový mluvčí NTM
Telefon:777 842 000
Email: unger@tydenmanzelstvi.cz

Ing. Mgr. Marie Nováková, 2. tisková mluvčí NTM
Telefon: 775 204 208
Email: novakova@tydenmanzelstvi.cz
Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, v roce 2007 se poprvé konal v ČR a v současné době se připravuje ve více než dvaceti dalších zemích světa. Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství. Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např. Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko, Polsko a USA.  Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.