Věří prezidentští kandidáti na manželství?

  • 12.1.2018

Tisková zpráva
12. prosince 2018

K okamžitému zveřejnění

 

Do začátku Národního týdne manželství zbývá měsíc, ale všichni nyní žijí volbami, tak i NTM zajímalo, jaký mají kandidáti vztah k manželství. Vysoké politické funkce vždy vytvářejí enormní tlak také na nejbližší vztahy politiků, a především na jejich manželství. Odloučení i pracovní nároky spolu s atraktivitou mocných, které rozložily manželství mnoha premiérů i vysokých politiků, ukazují, jak křehká mohou manželství být.

Jak na tom tedy jsou s manželstvím kandidáti na prezidenta? Všichni prezidentští kandidáti mají s manželstvím zkušenost, což je dobrá věc pro každého, kdo chce trochu více poznat sám sebe.

Jen tři ženy – Eva Drahošová, Klára Fischerová a Monika Hilšerová – jsou prvními manželkami kandidátů na hlavu státu.  Čtyři z nich – Ivana Zemanová, Michaela Horáčková Hořejší, Lucie Topolánková a Eliška Hynková jsou druhými ženami po boku svých mužů. Petr Hannig je mezi prezidentskými kandidáty jediným vdovcem. Jeho žena zemřela v roce 1989, když jejich synovi bylo jen 16 let. Hannig se i přes několik přiznaných vztahů již nikdy neoženil. V nesezdaném soužití je v současnosti jen Vratislav Kulhánek, který již řadu let žije se svou přítelkyní Bohumilou Bračíkovou, která připustila, že pro to, aby mohla být první dámou, by si ji její partner musel nejdříve vzít. Na dotaz Reflexu, zda si v případě zvolení svou partnerku vezme, Vratislav Kulhánek po jistém váhání odvětil, že „Je to vysoce pravděpodobné.“

Rekordmanem v délce manželství, které vydrželo, je Jiří Drahoš, která je se svou manželkou již 43 let. Potkali se na maturitním plese a na první rande šli do Národní galerie.

Asi nejkratší manželskou zkušenost má Marek Hilšer. Na svých webových stránkách píše, že po třech letech na psí knížku strávených s nejlepší ženou života vstoupil v roce 2015 se svou nynější ženou Monikou do manželského stavu. V rozhovoru pro časopis Lui napsal: V manželském slibu jsme si slíbili, že si zachováme lásku, úctu a věrnost, a že spolu budeme snášet všechno dobré i zlé, a to až do smrti. Tohle všechno není jednoduché splnit, ale považuji to za esenci každého vztahu mezi dvěma lidmi, kteří se rozhodnou spojit své životy a deklarují to před společností.

Největší věkový rozdíl mezi manželi najdeme u Michala Horáčka, který se se svou první ženou Rút rozvedl v roce 2010 po více než třiceti letech manželství. Se svou druhou ženou, kostýmní výtvarnicí Michaelou Hořejší, se poznal při práci na muzikálu Kudykam a dělí je věkový rozdíl 27 let. Nutno podotknout, že jak jeho současná, tak i bývalá manželka podporují jeho kandidaturu na prezidenta.

Řada manželství kandidátů si prošla i nejrůznějšími zkouškami a trápením. Paní Drahošová musela vydržet déle než rok sama s dětmi, když manžel působil v SRN. Manželé Fischerovi společně museli přestát ztrátu nejstaršího syna Vojtěcha, který se narodil s vážným postižením a zemřel v roce 2013.

Pavel Fischer pro NTM zodpověděl i několik otázek:

Co mi manželství dalo a vzalo?
Dalo mi nový život ve dvou. Dalo mi jisté sebevědomí, objevovat svět ženy je totiž pro muže napínavé dobrodružství. A co mi vzalo? Asi některé liché obavy. A vzalo mi čas na vzpomínky a rovnání zažloutlých fotografií.

Bylo pro Vás manželství jasnou volbou? Proč ano/ ne.
Nebylo. Neměl jsem to jednoduché. Kamarádů a kamarádek jsem měl kolem sebe dost. Profesních nabídek, které mne vyžadovaly celého, také. Takže moje cesta do manželství byla dlouhá. Nejprve jsem si musel v řadě věcí udělat jasno. A to mi zabralo roky.

Čemu Vás manželské soužití naučilo?
Největší radost člověk udělá druhému jakoby mimoděk. A největší bolest zrovna tak. A nakonec, že s dětmi jsme se nasmáli tak, že bych tomu nikdy nevěřil. Zdá se tedy, že většina prezidentských kandidátů manželství stále považuje za něco důležitého, i když ne vše se vždycky podaří. „Věřím, že ten, kdo ctí svou manželku a je věrný své rodině, má také větší důvěru lidí a integritu, která je skutečným základem jakékoli autority. Dobré zázemí v rodině může dávat sílu i pod tlakem držet hodnoty, na nichž záleží.“, uvedl Petr Adame – koordinátor Národního týdne manželství.

Dvanáctý ročník Národního týdne manželství, největší iniciativy na podporu manželství v ČR s mottem „Manželství bez mýtů“ odstartuje letos 12. února tiskovou konferencí od 10 hodin v Senátu ve Frýdlantském salónku Valdštejnského paláce.

KONEC
Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách
www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com/tydenmanzelstvi
Pro další informace kontaktujte:
Petr Adame, koordinátor NTM
Telefon: 605 874 765
E-mail:adame@tydenmanzelstvi.cz
Mgr. Jiří Unger, tiskový mluvčí NTM
Telefon:777 842 000
E-mail:unger@tydenmanzelstvi.cz
Ing. Mgr. Marie Nováková, 2. tisková mluvčí NTM
Telefon: 775 204 208
E-mail: novakova@tydenmanzelstvi.cz

Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, v roce 2007 se poprvé
konal v ČR a v současné době se připravuje ve více než dvaceti dalších zemích světa.
Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou
vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a
odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok
podpořili důležitost manželství. Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např.
Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko,
Severní Irsko, Švýcarsko, Polsko a USA. Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center,
Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců,
nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat,
Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká
evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.