Tisková zpráva – Národní týden manželství o manželských kontrastech

• 13.2.2023

13. února, 2023

17. ročník Národního týdne manželství, který bude probíhat ve valentinském týdnu 13.-19. února 2023, otevře téma odlišností, kontrastů a někdy i kompromisů v manželství a partnerských vztazích.

V rámci celého týdne probíhá kolem 100 různých aktivit po celé České republice. Pozvánky na workshopy, besedy, přednášky, stezky a poutě pro manželské páry a zamilované, kurzy příprav na manželství i pro manželské páry, mše i duchovní obnovy pro manželské páry je možné nalézt na FB stránkách NTM.

„Rozdíly a odlišnosti jsou obvykle tím, co k sobě partnery přitahuje. Potřebujeme vedle sebe mít člověka, který je pro nás jiný, zajímavý, který nás inspiruje nebo doplňuje. Lidé si často myslí, že si musí partneři ve všem rozumět, ale tak to není. Každý vztah potřebuje i své napětí, tajemství, problémy a odlišné názory, jinak se do vztahu vkrádá nuda. Zároveň ale musíme pracovat na tom, abych se dokázali domluvit a se svými odlišnostmi žít. Mnoho vztahů naopak troskotá na nezdravé touze změnit partnera k obrazu sému. I páry, které mají hodně společného, musí někdy dělat kompromisy. Každý zdravý vztah zahrnuje schopnost hledat společná řešení a cesty, jak se přizpůsobit jeden druhému.“, řekla k tématu NTM jeho tisková mluvčí Marie Nováková.

Letošní ročník NTM probíhá s podporou Hayato Josefa Okamury, poslance Poslanecké sněmovny PČR, který k NTM natočil úvodní video.

Více informací o kampani a jednotlivých akcích v rámci NTM je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com/tydenmanzelstvi

Petr Adame, koordinátor NTM
Telefon: 605 874 765
Email: adame@tydenmanzelstvi.cz

Ing. Mgr. Marie Nováková, tisková mluvčí NTM
Email: novakova@tydenmanzelstvi.cz

Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, v roce 2007 se poprvé konal v ČR a v současné době se připravuje ve více než dvaceti dalších zemích světa. Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství. Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např. Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko, Polsko a USA.  Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.