iGenus: Děti potřebují jistotu rodiny a pozitivní vzory

  • 11.2.2007
iGenus
Provozuje GENUS TV, a.s.
Rumunská 655/7
460 04 Liberec 2
Autor: zubi (mailto:kuntos@genus.cz), Téma: Společnost, Zdroj: ČTK
Vydáno dne 12. 02. 2007 (26 přečtení)

LIBEREC – Děti potřebují vyrůstat v citově vřelém prostředí, které jim dává jistoty a panují v něm jasné vztahy. Takovým prostředím je rodina. Fungující rodina také dětem dává pozitivní vzory, které pro svůj zdravý rozvoj potřebují. Nenaplnění těchto potřeb v dětství vede v dospívání k psychosociálním potížím, míní dětská lékařka Jana Hamanová z Etického fóra.

Podle Jaroslava Šturma z Českomoravské psychologické společnosti funkční rodina vytváří v dětech nejen schopnost řešit konflikty, ale i odolávat nemocem a dokonce i stáří.

Etické fórum i Českomoravská psychologická společnost se spolu se Sítí mateřských center, Českou biskupskou konferencí, Asociací manželských a rodinných poradců připojily k iniciativě Sdružení generací, která letos poprvé vyhlásila týden, v němž zamilovaní oslavují svatého Valentýna, Národním týdnem manželství. K iniciativě se připojil i senátor Martin Mejstřík, který kandidoval jako nezávislý.
Koordinátor týdne Petr Činčala se domnívá, že ačkoli všichni tuší, že s českým manželstvím něco není v pořádku, stát dosud nezjistil, „kde jsou bolavá místa“. Potvrzují to i statistické údaje, podle nichž se stabilně rozvádí zhruba polovina manželství a roste počet dětí, které se narodí nesezdaným matkám. Organizátoři týdne chtějí příští rok přijít s konkrétními návrhy, které by mohly vést ke změně situace. Zatím pořádají v Liberci pravidelné semináře o partnerství spojené s tréninkem, o něž je podle Činčaly velký zájem.
Česká kampaň chce motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořily důležitost manželství a potřebu o ně pečovat. Podle Mejstříka by veřejnoprávní média měla více publikovat pozitivní příklady ze života známých osobností.
Mejstříkovi se nelíbí, že se tématu rodiny a manželství neujala žádná politická strana. Neudělala to ani KDU-ČSL, která by měla mít k tomuto tématu blízko, uvedl senátor.
Sdružení generací se inspirovalo v Británii, kde je propagátorem tohoto týdne Richard Kane. Kane dnes českým novinářům řekl, že manželství se rozpadají, i když se lidé milují, pokud nedokážou řešit konflikty. Lidé by se měli učit řešit své spory. Učí se to například v rodině, ale je i úlohou vlády, aby jim v tom pomohla. Česká vláda by podle Kanea měla takové programy finančně podpořit. Tím by zároveň podpořila vznik bezpečné společnosti, protože děti, kterým rodina nedává pocit jistoty, pak tuto jistotu hledají v partách.