Ohlédnutí se za NTM 2013

  • 17.2.2013

NTM letos proběhnul v ČR už po sedmé. Opět byl zahájen tiskovou konferencí, tentokrát na MPSV. V předchozích ročnících podpořila NTM řada politiků, včetně premiéra, ministrů a předsedkyně poslanecké sněmovny, i řada umělců. Letos se však na tiskové konferenci odehrály dvě premiéry: poprvé se jí zúčastnil člen vlády – ministryně Ludmila Müllerová a poprvé se jí zúčastnil někdo z řad umělců – herečka a moderátorka Ester Janečková. A obě velmi hezky mluvily o svém manželství.

Letošní motto „Manželství je umění“ přispělo k dalšímu posunu od zábavných akcí, které převládaly v prvních ročnících, k akcím, které poskytují lidem možnost získat nové znalosti a osvojit si dovednosti potřebně ke zlepšení manželských vztahů – kurzy, semináře, přednášky, vydání a prodej nových knih. Některé z těchto akcí přesahují týden manželství a probíhají třeba několik měsíců. Řada z těchto akcí by jistě proběhla i kdyby NTM neexistoval. Ale připomínáním akcí a zveřejňováním nápadů inspiruje NTM řadu dalších lidí, které by to jinak třeba nenapadlo.

Další zlom nastal, když se mezi partnery NTM, kterých už je dnes už 80, začala objevovat celá města. První byl Jablonec nad Nisou a po něm následovaly Třebíč, Cheb, Sokolov, Tovačov, Karlovy Vary, Tišnov a Hronov. Postaví-li se za akce NTM radnice, tak se pochopitelně organizují snadněji.

Zájem medií letos předčil očekávání. O NTM informovala několikrát Česká televize, Český rozhlas, Lidové noviny, Deník, České noviny a další. Jak ČT, tak ČRo natočily a vysílaly několik rozhovorů s organizátory NTM. Při takovém rozhovoru je možné propagovat některé akce. Např. při živém rozhovoru v Radiožurnálu bylo možné mluvit o Manželských večerech a Přípravě na manželství. Kuriozitou letošního ročníku byl zájem ruských reportérů, kteří natočili ukázky z jedné přednášky na téma manželství je umění a ze dvou dalších akcí pořádaných v rámci NTM, a vysílali to v Rusku na 1. kanálu ruské televize.