Zamyšlení po NTM 2014

  • 5.3.2014

Národní týden manželství se letos uskutečnil v ČR už po osmé a jeho průběh svědčí o jeho rostoucí popularitě. Zahajovací tisková konference se opět konala na MPSV, tentokrát pod záštitou náměstka ministryně práce a sociálních věcí Jana Dobeše. Kromě něj tam vystoupili bývalá ministryně spravedlnosti a šéfredaktorka časopisu Rodinné listy Daniela Kovářová, psychiatr a spisovatel Max Kašparů, psycholog Petr Šmolka, předseda Křesťanské misijní společnosti Lubomír Ondráček, herec Tomáš Karger, tiskový mluvčí NTM Jan Frolík a národní koordinátor NTM Petr Činčala. Všichni shodně upozorňovali na potřebu podporovat funkční rodiny a neutíkat před vztahovými problémy. Někteří v návaznosti na letošní motto uvedli příklady z vlastního života, které vedly k upevnění jejich rodinných vztahů.

Letošní motto „Ohromné maličkosti: malé kroky k velkým vztahům“ totiž vzbudilo velkou pozornost, protože skýtalo mimořádně širokou škálu možností pro pořádání nejrůznějších akcí od vážných, jako byla třeba na řadě míst uspořádaná obnova manželských slibů, až po akce veselé a romantické. Pořadatelé NTM nabídli námět na jednu takovou ohromnou maličkost – napište svému partnerovi milostný dopis – a doporučili jak na to. Už třetím rokem roste obliba happeningu „Zahoďte klíč“, při kterém manželé nebo milenci zamknou visací zámek na vyhrazeném mostě nebo zábradlí a na znamení věrnosti zahodí klíč do řeky. Taková místa mají kromě Prahy např. také v Ostravě, Sokolově, Děčíně nebo Hronově.

Na webu tydenmanzelstvi.cz se zaregistrovalo 76 pořadatelů akcí na podporu NTM, řada z nich pořádala rovnou akcí několik. K dosavadní partnerským městům Jablonec nad Nisou, Třebíč, Cheb, Sokolov, Tovačov, Karlovy Vary, Tišnov a Hronov, přibyly Mladá Boleslav, Náchod, Nové Město pod Smrkem a Třinec. Potěšující je, že řada akcí se neodehrává pouze během týdne manželství, ale pokračují dále, jako např. různé kurzy zaměřené na zlepšování vztahů nebo přípravu na manželství.

O NTM informovala několikrát Česká televize, Český rozhlas, Lidové noviny, Deník, České noviny a další. Česká televize, Televize Noe, Český rozhlas Radiožurnál, Regina, Plus, Rádio Impulz, Rádio Proglas a Rádio 7 buď natočily nebo živě vysílaly rozhovory s organizátory NTM.