Jak se připravit na víkend ve dvou?

  • 9.2.2015

naplánujte si během NTM  čas pro vaše manželství

Kdy jste si naposledy udělali čas jen ve dvou a hlavně bez dětí? Odborníci tvrdí, že jednou z nejlepších věcí, které mohou vašemu manželství vrátit potřebnou energii, je čas od času vyrazit na víkend mimo domov a věnovat se čistě jeden druhému.  Některé páry si plánují takový čas i na rok dopředu.  Mnoho manželských poradců dnes dokonce doporučuje, aby si manželé pro sebe vyhradili alespoň jeden večer týdně, jeden víkend za čtvrt roku a, pokud jim to okolnosti dovolí, alespoň jeden týden za rok. Dovedete si představit, co by to mohlo znamenat pro váš vztah? Zvláště s malými dětmi rychle odvykáme tomu investovat do svého manželství a propadáme iluzi, že je bezúdržbové.  Každý vztah ale čas od času potřebuje „dobít baterie“. Níže najdete několik tipů, jak na to.

Bez plánování to nejde

V každodenní rutině nám někdy dlouhodobější plány proklouznou mezi prsty. Zkuste si třeba během valentýnského týdne spolu sednout a naplánovat víkend ve dvou nebo týden o prázdninách, kdy budou děti na táboře nebo u prarodičů. Zvláště ženy ocení, pokud budou manželé v této věci proaktivní a pokud se společný čas naplánuje déle dopředu.

Výběr místa

Poté, co si vyberete datum, samozřejmě přichází otázka místa kam jet, rezervace hotelu atd. Nemusí jít o nejluxusnější místo, ale místo, kde bude vám oběma dobře. Pobavte se o tom, co by se líbilo vám oběma.  I prostší hotely v hezkém okolí mohou skvěle splnit svůj účel. Nejde o to, kam jedete, ale co si tam vezmete s sebou. Pokud je vaším cílem především hezký společný čas a relaxace, určitě vyjdete i s menším rozpočtem. Rozhodněte se, zda chcete spíš poklidný nebo aktivní víkend a tomu místo přizpůsobte.  Jaká jsou vaše očekávání a co by vám oběma udělalo největší radost?

Ideální je plná penze nebo polopenze. Nejste-li oba zrovna nadšenci vaření, nutnost si vařit svépomocí může víkend ve dvou pokazit. Pokud jsou finance problém, přivezte si alespoň jídlo s sebou už hotové. Romantický víkend se dá udělat i bez drahých restaurací. Je-li váš rozpočet omezený, zkuste společně najít nějaká kreativní řešení.  Kvalitní společný čas se neměří tím, kolik peněz utratíte, ale jakou pozornost si budete vzájemně věnovat.

Krabice na víkend ve dvou

Další částí příprav je samozřejmě balení všeho, co budete na víkend potřebovat. Někteří preferují balení na poslední chvíli, ale jsou i kreativnější způsoby. Kromě obvyklých věcí, bez kterých se neobejdete, si některé páry připravují tzv. „krabici na víkend ve dvou“.  Je to místo, kam si můžete odložit nějaké zvláštní věci, které si chcete vzít s sebou a na které se můžete těšit. Výhodou je, že se tak můžete na společný čas lépe připravit a promyslet si, čím byste ho chtěli zaplnit.

Co do takové krabice patří? Co třeba román, který jste si chtěli už dávno přečíst? Malé dárky, které si můžete dát jako překvapení. Láhev šampaňského a skleničky, sýr a něco dobrého na společný večer. Nezapomeňte na hudbu, kterou máte rádi a přenosný přehrávač nebo reproduktor. Budete chtít sportovat? Vezměte si tenisové rakety, kola, běžecké boty nebo hole na nordic walking.

A co děti?

Čím více dětí máte, tím může být těžší skutečně mít čas jen ve dvou. Jakmile si na svůj víkend najdete vhodné datum, je třeba se ihned zabývat otázkou hlídání dětí. Udat tři děti na poslední chvíli může být trochu oříšek. Klíčem je tedy plánovat vše s předstihem.  Pokud se všechny děti nevejdou k prarodičům, pozvěte prarodiče na víkend k vám, aby vaše ratolesti pohlídali.  Mohli by s hlídáním na jednu nebo dvě noci pomoci vaši přátelé?  Mohli byste využít čas, kdy jsou vaše děti na táboře nebo na škole v přírodě? Buďte kreativní.  Některé páry třeba deset let nebyly jediný den bez dětí a to je opravdu dlouho. Nejsme otroky vlastních dětí.  Pokud se středobodem našeho vztahu stávají děti, můžeme lehce začít zapomínat na potřeby našeho partnera.

Několik rad na závěr

Zdravé manželství je pouze výsledkem mnoha předchozích pozitivních zkušeností a momentů, které jsme společně prožili a nashromáždili.  Víkend ve dvou může být skvělý čas pro odpočinek, zábavu, rozhovory i sex, ale není to všelék.  Udělejte si tak dobrý společný čas, jak to jen půjde, ale nezkazte si ho až přehnanými očekáváními.

Jednou z nejčastějších chyb také může být, že se do společného víkendu budete snažit vecpat až příliš mnoho věcí.  Jde o čas pro vaše manželství, ne o poznávací zájezd.  Když si budete svůj víkend plánovat, nechte si tam dost volného prostoru na nečekané příležitosti nebo improvizaci. Nedovolte, aby byl váš víkend natolik intenzivní a přeplněný, že popře samotný smysl, proč jste na něj jeli – užít si v klidném prostředí společnost jeden druhého.

Máte vy nějaké rady pro víkend ve dvou? Napište nám na facebook Národního týdne manželství www.facebook.com

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt zde.