TZ 2015 1 Když se sejdou rabín, herec, kardinál a právník …

  • 9.2.2015

devátý ročník Národního týdne manželství začne opět ve valentýnském týdnu tiskovou konferencí

Další ročník Národního týden manželství ponese motto „Šťastně až do smrti – není to jen pohádka?“ a bude zaměřen na to, jak budovat vztahy, které vydrží. Celý týden, během něhož budou opět probíhat desítky akcí s tématem rozvoje manželství, zahájí tisková konference 9. února 2015 od 10:30 hod. v budově Ministerstva práce a sociálních věcí, Na poříčním právu 1, Praha 2, v sále „Skleník“ v 1. poschodí.

Svoje vystoupení na tiskové konferenci přislíbili herec Jan Potměšil, rabín pražské židovské konzervativní komunity Bnej Israel David Bohbot, kardinál a emeritní arcibiskup pražský Miloslav Vlk, Richard Kane – zakladatel a prezident Mezinárodního týdne manželství, soudkyně Martina Chlupáčková a další řečníci.

„Národní týden manželství je skvělou příležitostí, kdy se páry mohou inspirovat, jak ze svého dobrého manželství udělat ještě lepší.  Jako organizátoři NTM věříme, že svatbou vše teprve začíná a že se všechna manželství mohou s každým dalším rokem stávat něčím větším, hlubším a intimnějším.“ řekl k letošnímu týdnu pro manželství koordinátor kampaně Petr Činčala. NTM je iniciativou která spojuje celou škálu organizací, jednotlivců, odborníků, měst i církví, které již v minulých letech na oslavu manželství a pro jeho podporu zorganizovali stovky akcí po celé České republice.

„Říct, že je možné prožít šťastné manželství s jedním člověkem až do smrti, zní dnes většině lidí jako pohádka nebo nesmysl. V některých to vzbuzuje dokonce pocit nudy nebo trestu. Když se ale díváte na manžele, kteří svou cestu životem dokončili spolu, aniž by se odcizili, má to svou sílu a krásu, po které ve skutečnosti mnozí lidé touží. Štěstí, které z těchto párů vyzařuje, je spíše hlubší radosti po mnoha přestálých bouřích, které se nevyhnou nikomu.

V každém manželství přicházejí krize, časy ochladnutí i únavy. Chvíle, kdy nemilujeme „protože“, ale „přestože a navzdory“. Ale manželství nemá ve svém jádru hlavně pocit lásky, ale vůli k lásce. Nikdy si totiž nebereme toho pravého člověka, ale člověka, který má své nedokonalosti a chyby, s nimiž se dříve nebo později střetneme. Je jednoduché milovat někoho, koho neznáme, ale milovat někoho, koho známe nebo být milován i přesto, že mě ten druhý zná až do hloubi duše, to je skutečné tajemství lásky. Lásky, která se neobejde bez pravdy o nás samých, a proto nás může změnit. Takový vztah ale potřebuje čas, mnoho času.“, napsal k tématu NTM jeho tiskový mluvčí a iniciátor manželských kurzů v ČR Jan Frolík.

 

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com