Tisková zpráva 1 k NTM 2012

  • 2.1.2012

Tisková zpráva

06. ledna 2012
K okamžitému zveřejnění

Rozumíme si?
Národní týden manželství bude zahájen v parlamentu

Rozumíme si? Tak se zeptá českých žen a mužů Národní týden manželství 2012. Jeho tématem budou Cesty k lepší komunikaci v manželství. Šestý ročník české součásti celosvětové občanské iniciativy se uskuteční v týdnu od 13. do 19. února s valentinským svátkem zamilovaných. Patronkou akce bude tentokrát Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny, kde bude také týden slavnostně zahájen v pondělí 13.2. tiskovou konferencí od 10:30 hodin.

„Většina rozváděných manželství udává jako hlavní důvod rozdílnost názorů a povah,“ říká k volbě tématu Petr Činčala, organizátor akce a šéf Centra Generace v Liberci, „Komunikace vedoucí k porozumění je právě způsob, jak rozdílnost názorů a povah může být nejen překonána, ale jak se může stát silnou stránkou manželského páru.“

Happening Zahoďte klíč

Do Národního týdne manželství se jako každoročně zapojí řada občanských organizací, společenských středisek, manželských poraden, církví i městských samospráv. Ty organizátoři týdne vyzývají k podpoře mezinárodního happeningu „Zahoďte klíč“ spočívajícího ve vyhrazení jednoho mostu v každém městě pro milence a manžele, aby zde mohli jako výraz slibu své věrnosti zavěsit na zábradlí visací zámek se svými jmény, zamknout a klíč hodit do řeky. Takový most se zámky zamilovaných mají již například v Děčíně. Na Valentýna 14. února 2012 pojmenují názvem Most lásky lávku přes Ohři v Sokolově a její zábradlí město upraví pro partnerské petlice věrnosti.

Národní týden manželství je také příležitostí k vydávání knih pro páry. Za posledních pět let vyšlo na českém knižním trhu 80 knih na téma manželské vztahy. K šestému ročníku vyjde například kniha Komunikační dovednosti pro páry od manželské poradkyně Nancy van Peltové. Národní týden manželství začal v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 14 zemích na světě.

KONEC

Pro další informace kontaktujte:
Petr Činčala, PhD., Koordinátor Národního týdne manželství
Mobil: 777 815 481

Jan Frolík, tiskový mluvčí Národního týdne manželství
Mobil: 602 200 159
info@tydenmanzelstvi.cz
www.tydenmanzelstvi.cz

Partneři NTM: Český rozhlas 6, ACER-Asociace center pro rodinu, ACET (Sdružení pro péči, vzdělávání a vyučování o AIDS), AZ Rodina.cz, Advent-Orion, Aperio Asociace manželských a rodinných poradců, Etické fórum ČR, KC Sion, Konzervativní listy, Křesťan Dnes, Maranatha, o.s., Nadace Naše dítě, Nadace Terezy Maxové dětem, Nadační fond PhDr. Jiřinky Prekopové, Novy život – FamilyLife, Návrat domů, Revue Proměny, Sdružení Salesiánů spolupracovníků, Síť mateřských center v České republice, Společnost pro podporu rodiny, Stránky pro živou rodinu Evy Labusové, Svatba.cz, Svět svateb, The Christian Library, Trans World Radio, YMCA Setkání, YWAM, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat a další. Záštitu nad konáním Národního týdne manželství převzala i Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti PSP ČR, iniciativu podpořila i Ekumenická rada církví a Česká evangelikální aliance.